Новини

ІІ всеукраїнський науково-практичний семінар-презентація «Мистецтвознавчі і культурологічні видання сьогодення: тенденції та перспективи» (у форматі «круглого столу»)

27 квітня 2023 року відбувся ІІ всеукраїнський науково-практичний семінар-презентація «Музикознавчі і культурологічні видання сьогодення: тенденції та перспективи», ініційований кафедрою музикознавства та культурології ННІ культури і мистецтв Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка (завкафедри доктор мист., проф. Зав’ялова О.К.).

Цей науковий захід був проведений у рамках книжкового форуму «Любов до книги нас єднає», організованого на базі Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки, яка є багаторічним партнером ННІ культури і мистецтв у реалізації різного рівня наукових проєктів.

Дарування наукових видань відділу мистецтв СОУНБ давня традиція кафедри музикознавства та культурології СумДПУ імені А.С. Макаренка, яка за останні роки набула всеукраїнського масштабу. Так, цього року в семінарі-презентації прийняли участь представники провідних культурно-мистецьких закладів освіти України з Дніпра, Харкова, Києва, Дрогобича. Серед авторів подарункових видань, хто взяв участь у «круглому столі» Громченко В. В. – доктор мистецтвознавства, професор, проректор з наукової роботи Дніпропетровської академії музики імені М. Глінки, Лошков Ю. І ‑ доктор мистецтвознавства, професор Харківської державної академії культури, Лігус О. М. – кандидат мистецтвознавства, доцент Київського університету імені Бориса Грінченка, Душний А. І. – кандидат педагогічних наук, доцент Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.

Порадували господинь обласної бібліотеки видання кафедри музикознавства та культурології та ННІ культури і мистецтв СумДПУ імені А.С. Макаренка. Серед них навчальний посібник «Масова та елітарна культура: проблеми взаємодії» автори Устименко-Косоріч О. А. та Гавриленко Ю. Д., монографія «Міжмистецькі контакти українського тексту» Горболіс Л. М., методрекомендації «Левкас: Традиційна технологія та експеримент у сучасному живописі» Зав’ялової О. К. та Кохан Н. М. та збірки статей «Мистецькі пошуки» та «Ювілейна палітра: до пам’ятних дат видатних українських музичних діячів і композиторів».

Крім того, у фонди бібліотеки були передані видання минулих років, зокрема ноти вокальних, фортепіанних та ансамблевих творів О. Яковчука та монографія «Музична культура української діаспори у світовому часопросторі ХХ століття» Г. Карась. Всього кафедрою в 2023 році бібліотеці презентовано близько 30 примірників наукових та нотних видань.

Подарункові видання учасників всеукраїнського науково-практичного

семінару-презентації «Мистецтвознавчі і культурологічні видання сьогодення: тенденції та перспективи»

1. Устименко-Косоріч О.А., Гавриленко Ю.Д. «Масова та елітарна культура: проблеми взаємодії» : навчальний посібник.

2. Лі Шуай, Ю. Лошков «Джаз як системне явище» : монографія.

3. Громченко В. В. «Духове соло в європейській академічній композиторській та виконавській творчості ХХ – початку ХХІ ст.» : монографія.

4. Горболіс Л. М. «Міжмистецькі контакти українського тексту» : монографія.

5. Лігус О. М. «Музика в хореографії» : навчальний посібник.

 

Видання кафедри культурології Одеської національної музичної академії імені А. В. Нежданової.

Видання кафедри народних музичних інструментів та вокалу Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка.

Видання кафедри ОТМ, музикознавства та культурології ННІКіМ СумДПУ імені А. С. Макаренка

Меню