Новини

Про культурно-мистецький протест проти руйнування

27 січня 2023 року студенти Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка спеціальностей «Культурологія», «Середня освіта. Українська мова і література» разом із проф. Л. М. Горболіс відвідали лекцію-презентацію «Руїна як текст війни (фотографія, живопис, література)» Світлани Павлівни Маценки – професорки Львівського національного університету імені Івана Франка.

Дослідниця запропонувала авторський погляд на медіалізований образ руїни, акцентувала на його семантиці, функціональності, метафоризації, багатозначності, наголосила, що руїни на фото, в живописі, в літературних творах матеріалізують травму сучасних українців, усього людства, виконують роль опори  культурної пам’яті.

Проф. С. П. Маценка апелювала до праць українських і зарубіжних культурологів, літературознавців, мистецтвознавців, щоб аргументовано засвідчити, як руїна  вплинула на естетику сучасного мистецтва, його рефлексивність, стиль, композицію, як знаки руїни на фото, в професійному і вуличному живописі та в літературі «виголошують протест проти руйнування в контексті руйнування».

Лекція цікава, логічно вибудувана, змістовна, наповнена численними ілюстраціями з сучасних реалій російсько-української війни. Промовисті, концептуально місткі матеріали сприяли налагодженню емоційного контакту між лекторкою та аудиторією (попри те, що лекція відбувалася на платформі Zoom). Порушені питання викликали у студентів нашого університету науковий інтерес, що, безперечно, в перспективі зорієнтує молодь у просторі актуальної наукової проблематики.

Меню