Новини

Участь роботодавців та знаних науковців у реалізації освітньо-наукової програми «Музичне мистецтво» третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти

У освітньому процесі за ОНП Музичне мистецтво третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти весь час активну участь приймають роботодавці, які безпосередньо зацікавлені в якості знань випускників аспірантури спец. 025 Музичне мистецтво.

Стейкхолдери спеціальності обирають різні форми роботи з аспірантською аудиторією. Найпоширенішими є гостьові та відкриті лекції, а також лекції та майстер-класи в рамках наукових заходів, що проводяться кафедрою образотворчого мистецтва, музикознавства та культурології.

Так, 5 березня 2021 року за тематичним планом навчальної дисципліни «Актуальні питання історичного музикознавства» гостьову лекцію для аспірантів ІІ р.н. спец. 025 Музичне мистецтво провела Калашник М.П. ‑ докторка мистецтвознавства, професорка, заслужена діячка мистецтв України, завідувачка кафедри музично-інструментальної підготовки вчителя Харківського національного педагогічного університету імені Г. С. Сковороди (фото 01).

9 грудня 2021 року в он-лайн форматі відбулась гостьова лекція докторки мистецтвознавства, доцентки, завідувачки кафедри теорії та історії музики Харківської державної академії культури Коновалової І.Ю. за темою навчальної дисципліни «Тенденції розвитку музичної композиції у ХХ – на початку ХІХ ст.» (фото 02).

У рамках наукових конференцій і семінарів відкриті лекції та майстер-класи проводять знані в країні науковці і відомі музиканти. Такі заходи стали традиційною складовою всеукраїнської науково-практичної конференції «Ювілейна палітра: до пам’ятних дат видатних українських музичних діячів і композиторів», яка відбувається щорічно на початку грудня.

Зокрема 6 грудня 2018 року для аспірантів спец. 025 за тематичним планом дисципліни «Теорія музикознавства» докторкою музикознавства, професоркою Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського, заслуженою працівницею освіти України М. Д. Копицею було прочитано лекцію «Розвиток вітчизняного теоретичного музикознавства у ХХ столітті» (фото 03).

А 5 грудня 2019 року аспірантам було запропоновано запис майстер-класу з опанування стилістикою виконання бахівських творів на струнно-смичкових інструментах, який в рамках дисципліни «Виконавська інтерпретація» здійснив народний артист України, заслужений діяч мистецтв України, кандидат мистецтвознавства, професор Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського І.М. Андрієвський (фото 04).

4 грудня 2020 року з лекцією-бесідою «Еволюційні процеси в музичній освіті України: погляд через століття» в рамках дисципліни «Актуальні проблеми мистецької освіти» виступила кандидатка мистецтвознавства, професорка Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського Л.А. Гнатюк (фото 05).

3 грудня 2021 року в рамках дисципліни «Комунікативні компетентності музиканта» інформацією щодо профілю науковця в різних наукометричних базах світу з аспірантами і науковою спільнотою поділилась докторка мистецтвознавства, професорка, старша наукова співробітниця, заступниця директорки з наукової роботи Інституту культурології Національної академії мистецтв України О. М. Берегова (фото 06).

Протягом останніх років налагоджені тісні контакти зі співредактором фахового збірника з мистецтвознавства к.п.н., доц., зав. кафедри Дрогобицького державного педагогічного університету імені Івана Франка А.І. Душним (фото 07). Завдяки цьому здобувачі третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти мають змогу знайомитися з актуальними публікаціями у галузі та оприлюднювати наукові результати своїх досліджень у виданні «Актуальні питання гуманітарних наук: міжвузівський збірник наукових праць молодих вчених» (https://dspu.edu.ua/hsci/redkolegiya-en/).

Меню