Новини

Всеукраїнський культурологічний семінар

23 листопада 2022 року відбувся Всеукраїнський науково-практичний семінар «Сучасні культурологічні дослідження: теорія і практика», проведений кафедрою образотворчого мистецтва, музикознавства та культурології ННІ культури і мистецтв Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка.

Цей захід продовжив низку науково-просвітницьких акцій, запланованих у зв’язку із 20-річним ювілеєм кафедри.

Свої теплі вітання з цією подією принесла в. о. директора Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки Валентина Кальченко, яка вручила подяку завідувачці кафедри, докторці мистецтвознавства, професорці Ользі Зав’яловій за багаторічну плідну співпрацю з відділом мистецтв СОУНБ. Привітання з нагоди 20-річчя кафедри та щирі побажання плідної роботи учасникам всеукраїнського семінару висловила директорка ННІ культури і мистецтв СумДПУ імені А.С. Макаренка, докторка педагогічних наук, професорка Олена Устименко-Косоріч.

Труднощі воєнного стану та періодичне відключення електропостачання та інтернету не стали на перешкоді для проведення надзвичайно цікавого і змістовного заходу. Це підтвердили як тематика доповідей, так і кількість та рівень науковців, які взяли в ньому участь. Cеред доповідачів були представники Національної академії мистецтв України, Одеської національної музичної академії імені А. В. Нежданової, Харківської державної академії культури, Дніпропетровської академії музики імені М. Глінки, Київської муніципальної академії музики імені Р. М. Глієра, Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка, Глухівського національного педагогічного університету імені О. Довженка, Сумського державного педагогічного університету імені А. С. Макаренка.

В рамках наукового заходу, який проходив у форматі «круглого столу», докторкою філологічних наук, професоркою Ларисою Горболіс була прочитана відрита лекція на тему «Культурологічні аспекти інтерпретації літературного тексту». З цікавими доповідями виступили докторка мистецтвознавства, професорка Олена Берегова; кандидат педагогічних наук, доцент, заслужений працівник культури України Дмитро Будянський; доктор історичних наук, професор Дмитро Кудінов. До виступів метрів долучилися й студенти: присутні з надзвичайним інтересом слухали магістрантку Полтавського НПУ імені В. Г. Короленка Вікторію Шабанову, яка розповіла про діяльність меморіального музейного комплексу Івана Котляревського в Полтаві.

Відзначивши цікавість та яскравість представлених доповідей, високий рівень розв’язання наукових проблем і практичну корисність заходу, оргкомітет всеукраїнського науково-практичного семінару «Сучасні культурологічні дослідження: теорія і практика» затвердив рішення про подальше проведення такого типу наукових заходів щорічно із залученням широкого кола представників культури, мистецтва, науки та освіти.

Меню