Новини

ІІІ всеукраїнський науково-практичний семінар-презентація «Мистецтвознавчі і культурологічні видання сьогодення: тенденції та перспективи»

ІІІ всеукраїнський науково-практичний семінар-презентація «Мистецтвознавчі і культурологічні видання сьогодення: тенденції та перспективи» проведено кафедрою музикознавства та культурології до 45-річчя Навчально-наукового інституту культури і мистецтв Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

Мета семінару ‑ ознайомити широкий загал з новими надходженнями наукової продукції, узагальнити тенденції та накреслити перспективи тематики наукових видань і видавничої справи в галузі мистецтвознавства і культурології в Україні, встановити їх значення для подальшого розвитку.

До участі у проєкті долучилися представники Національної музичної академії України імені П.І. Чайковського, Львівської національної музичної академії імені М. В. Лисенка, Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського, Харківського національного педагогічного університету імені Г.С. Сковороди, Київського університету імені Бориса Грінченка, Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка.

Надзвичайною подією у заході цього року став приїзд і виступ з вітальним словом знаного українського композитора, заслуженого діяча мистецтв України, професора Харківського національного університету мистецтв імені І.П. Котляревського Анатолія Гайденка. Незважаючи не небезпечний стан у країні та немолоді літа (минулого року митець відсвяткував 85-річний ювілей), Анатолій Павлович із задоволенням відвідав місто, де пройшли перші 10 років його творчої діяльності. Біографію, а також музикознавчий аналіз баянної творчості композитора докладно висвітлено у монографії кандидата мистецтвознавства, доцента ННІ культури і мистецтв Андрія Єрьоменка.

Учасники семінару 2023 року презентували у своїх доповідях подарункові видання, які за доброю традицією буде передано у відділ мистецтв Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки.

Резолюція.

ІІІ всеукраїнський науково-практичний семінар-презентація «Мистецтвознавчі і культурологічні видання сьогодення: тенденції та перспективи» продовжив низку науково-просвітницьких заходів, ініційованих кафедрою музикознавства та культурології. Проведення семінару передбачає як ознайомлення із сучасними надходженнями, в яких викладено історичні матеріали, теоретичні розробки і наукові концепції, так і практичну складову – поповнення бібліотечних фондів.

Відзначено змістовність та цікавість доповідей, в яких презентовано наукові видання з мистецтвознавства та культурології останніх років. Значущість проведеного заходу підтверджується тим, що навіть в умовах воєнного стану завдяки подарунковій акції, що здійснюється в рамках семінару, відділ мистецтв Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки отримує цінні видання.

На цих підставах оргкомітет затвердив рішення про подальше проведення всеукраїнського науково-практичного семінару-презентації «Мистецтвознавчі і культурологічні видання сьогодення: тенденції та перспективи» щорічно.

Подарункові видання 2023 року

  1. Гура В. В. «Теоретичні основи аналізу музичних творів» : навчально-методичний посібник, 2023.
  2. «Дзвін» : літературно-мистецький часопис, 2023.
  3. Єрьоменко А.Ю. «Творча постать Анатолія Гайденка у сучасному українському баянному мистецтві» : монографія, 2023.
  4. Миронюк Т. Тарас Шевченко. Пісенний “Кобзар”. Т. 8 : Вибране : нотно-довідникове та аудіо видання, 2020.
  5. Миронюк Т. Творчий портрет Роджера Макмерріна : монографія, 2022.
  6. Миронюк Т. Світло бандури Петра Лахтюка : монографія, 2017.
  7. Миронюк Т. Василь Завітневич – український церковний диригент США монографія, 2011.
  8. Погребняк М.М. «Нові напрями театрального танцю ХХ – поч. ХХІ ст.: історико-культурні передумови, крос-культурні зв’язки, стильова типологія» : монографія, 2020.
  9. Свириденко Н.С. Музика від Розумовських навчально-метод. посібник, 2020.
  10. Народні пісні Сумщини (з колекцій збирачів фольклору) / упоряд. та вступ, статті Л. О. Єфремової : ноти, 2023.
  11. Народні співи Кирилівки та Моринців. Записи Олекси Ошуркевича, транскрибування Михайла Мишанича : ноти, 2020.
  12. Проблеми етномузикології: Збірник наукових праць, 2022.

Меню